Nyt skuespil: Wittenberg

Nyt skuespil: Wittenberg

Dato: 23-11-2016

Handlingen er henlagt til år 1547, tredive år efter teserne og året efter Luthers død. Den tysk romerske kejser Karl 5. havde netop nedkæmpet de protestantiske fyrster og indtaget Luthers by Wittenberg. Dagen efter begav han sig til slotskirken for at besigtige Luthers grav. Med sig havde han hertugen af Alba og biskoppen af Arras der begge pressede på for at få Luthers lig gravet op og brændt på kætterbålet.
Foran den åbne grav bad Karl 5. om et øjeblik at være alene. Det er alt sammen historisk korrekt. Hvad der derefter skete ved vi ikke, kun at Luther fik lov til at hvile i fred. Kort efter abdicerede kejseren og trak sig tilbage i et kloster.
I stykket får Karl 5. ikke lov til at være alene ret længe førend Luther står foran ham. Snart følger Erasmus af Rotterdam og til sidst Zwingly. Diskussionen går højt, tonen er grov og uforsonlig. Ingen vil give sig når det gælder den frie vilje, skærsilden, dåben og nadveren.

Som skuespil kan Wittenberg opføres i "fuld rustning" med stort følge eller intimt med ned til fire medvirkende der skifter mellem rollerne.

Stykket er til fri afbenyttelse i forbindelse med reformationsfejringen i 2017. Det kan opføres i en sognegård eller i et forsamlingshus, med eller uden scene. Det kan også anvendes som læsestykke i en studiekreds, i konfirmandundervisningen, i skolen eller privat for alle der gerne vil beskæftige sig med Luthers vigtigste teser.

Hent stykket Wittenberg.

Claus Harttung er arkitekt og medlem af menigheden i Helligåndskirken i Flensborg.