Martin Luther genopstår og turnerer landet rundt

Martin Luther genopstår og turnerer landet rundt

Dato: 10-10-2017

Martin Luther var lidt af en bandit. Han gjorde oprør mod den katolske kirke, blæste på sit munkeløfte og giftedesig og fik børn. Hans ord og handlinger ændrede den kristne tro, men har i den grad også haft indflydelse på samfundet helt frem til i dag.

I anledning af 500-året for reformationen vækkes Martin Luther i efteråret til live af skuespiller Bjarne Henriksen i et landsækkende talkshow. Journalist, Niels Krause-Kjær, blandt andet kendt fra Deadline, er vært på talkshowet og konfronterer Luther med hans egne ord og handlinger.

Det landsdækkende talkshow ”Historisk talkshow med Luther” er stablet på benene af Præsidiet for Reformationsjubilæet i Danmark og Folkeuniversitetet i Aarhus og er en del af en lang række events, der sætter spot på Luthers og reformationens indflydelse på samfundet. Sten Tiedemann, rektor for Folkeuniversitetet, glæder sig til at underholde danskerne med et kapitel i deres egen historie.

”I talkshowet møder fortiden nutiden, og forskere stiller sig kritisk over for Martin Luther og diskuterer, hvilken betydning han har haft for vores samfund. Med midler fra blandt andet A.P. Møller Fonden har vi haft mulighedfor at formidle på en helt ny måde med et show, der eksperimenterer med forskellige formater i samarbejde med dygtige skuespillere, forskere og journalister,” fortæller Sten Tiedemann.

Det var netop den innovative og ustøvede formidlingsmetode, der i første omgang fik Præsidiet for Reformationsjubilæet til at vælge Folkeuniversitetet som partner.

Det er ikke hver dag, man har en 534-årig mand i den varme stol, og det er da også lidt af en udfordring den garvede Deadline-vært, Niels Krause-Kjær står overfor. Men han ser frem til at interviewe en af historiens størsteoprørere, der levendegøres af skuespiller Bjarne Henriksen, som blandt andet er kendt for rollerne i TV-serierne Badehotellet og Edderkoppen.

”Martin Luthers tanker og handlinger var på godt og ondt med til at gentænke og nyfortolke det samfund, hanlevede i. Det samme kan man sige om talkshowet, hvor forskellige genrer bliver blandet for at gøre reformationen så levende og nærværende som mulig. Jeg glæder mig til at dirigere folk gennem Martin Luthers univers sammenmed resten af holdet,” siger Niels Krause-Kjær.

Talkshowet er et miks af journalistik, teater, foredrag og videokunst. Foruden Martin Luther bliver showet ogsågæstet af hans nærmeste venner og ikke mindst hans kone, den tidligere nonne, Katharina von Bora.

I andet akt bliver Martin Luther lagt tilbage i graven og overlader scenen til et hold forskere, der faktatjekker om manden bag reformationen nu også har talt sandt eller ej. I det hele taget er der lagt op til en god blanding af humor, historie og samfundskritik, når talkshowet rammer København, Aarhus, Odense, Aalborg og Sønderborg i efteråret.

”Historisk talkshow med Luther” har premiere i København den 20. oktober. Billetter og info kan findes her: https://reformation.fuau.dk/projekter/historisk-talkshow/