Luther-året markeres i hele Danmark

Luther-året markeres i hele Danmark

Dato: 16-01-2017

I 2017 er det 500 år siden, at munken Martin Luther slog 95 teser op på kirken i Wittenberg og startede reformationen. En strid der splittede kirken i to - en katolsk og en protestantisk. Den kirkelige skilsmisse fik enorm betydning for, hvordan det danske samfund udviklede sig og ser ud i dag. Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning står i spidsen for fem nationale projekter, der skal gøre hele befolkningen klogere på reformationen og dens betydning for samfundet, livet og mulighederne anno 2017.

”På Folkeuniversitetet vil vi gerne være med til at formidle viden og skabe debat om vores fælles historie – både det gode og det slette. Det er vigtigt at vide, hvor vi kommer fra, for at blive bevidste om, hvorfor vi står, hvor vi gør i dag og kunne overveje, hvor vi skal bevæge os hen i fremtiden. Derfor har vi lavet en national folkeoplysningskampagne med bredt forskellige arrangementer, der formidler forskeres viden om, hvad Reformationen har betydet for vores samfund anno 2017. Og som er åbne og relevante for alle, hvad end man er religiøs eller ej.” Siger Sten Tiedemann, Rektor for Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning.

Formanden for Præsidiet for Reformationsjubilæet i Danmark Jens Oddershede udtaler:
”Reformationsjubilæet i 2017 bliver markeret med et stort og alsidigt program i hele Danmark. Og vi håber dermed, at alle borgere vil få ny viden om, hvordan en begivenhed for 500 år har sat sig varige spor i dagens danske samfund.”

Highligt-guide til arrangementer i anledning af reformationens 500-års jubilæum

Forskershowet Reformationen Live: Viden, kunst, performance og teater går op i en højere enhed til forskershowet ’Reformationen Live’. Reformationen og Luthers betydning for nutidens samfund er i festligt fokus, når universitetets forskere holder speedforedrag på de skrå brædder og forskningen køres gennem teatrets magiske maskine. Foredrag mikses med indslag fra musikkens, sansernes og kunstens verden. Tager på turné rundt i hele Danmark i efteråret 2017.

Historisk talkshow med Luther: ’Luther, her er dit liv!’. Til videnskabsteatret Historisk Talkshow med Luther bliver reformatoren i skikkelse af Bjarne Henriksen sat i den varme stol og interviewet af deadline-vært og videnskabsjournalist Niels Krause Kjær om alt det, der var med til at præge hans tid, tanker og liv. I anden akt lægges Luther tilbage i graven, og forskere indtager scenen med nye vinkler på temaerne dengang og i dag. Med perspektiverende speak og dybdeborende interviews oprulles reformationen med humor og seriøsitet. Spilleplan: København: 20/10 og 21/10, Sønderborg: 28/10, Aarhus: 31/10, Aalborg: 4/11, Odense:7/11

Samtalesaloner – 95 nye teser for fremtiden: I 2017 bliver arbejdspladser, skoler og foreninger en del af et nationalt teseprojekt, når Folkeuniversitetet afholder samtalesaloner. Eksperter giver deltagerne indblik i de omvæltninger, Luthers teser satte gang i, og derefter faciliteres workshops, hvor deltagerne udvikler deres egne teser for reformation af verden anno 2017. Teserne indsamles, og projektet afsluttes med at de nye teser slås op på døre i hele landet på jubilæumsdagen 31. oktober 2017. Oplev bl.a. samtalesalonerne på Folkemødet på Bornholm 2017.

Undervisningsmagasin til ungdomsuddannelserne: Materialet gør reformationens tanker håndgribelige for eleverne ved at trække tråde til i dag med emner som: Luther – helt eller skurk?, At være utilstrækkelig – Luther diagnoser og individer og Det første sociale medie – bogtrykkerkunsten. Magasinet udvikles i samarbejde med Danmarkshistorien.dk og udsendes til alle Danmarks ungdomsuddannelser 1. februar 2017.

Forskerturne: Folkeuniversitetet sender landets reformationseksperter på foredragsturné. Fra Skagen i nord til Ærø i syd vil Folkeuniversitetet i samarbejde med kulturhuse, biblioteker, højskoler og museer invitere befolkningen til foredrag om alt hvad man bør vide om reformationen – det er blevet til i alt 170 foredrag i over 45 byer.


Derudover vil mange andre aktører stille skarpt på reformationen:

Koncerter med Sigurd – Alt om Luther på 60 minutter: Sigurd Barrett og tøjdyret Snapper er klar med en helt ny koncertrække for hele familien om Luther. Sigurd fortæller Luthers historie i børnehøjde. Hvem var Luther? Hvem var Hans Tausen? Og hvad betyder reformationen for os i dag?

Teaterforestillingen Katharina Luther – Munkens Brud: Oplev reformationen gennem Luthers kone Katharina. Stykket følger Katharina fra hun som 4-årig mister sin mor og bliver afleveret i kloster. Hvordan hun senere læser hemmelige tekster skrevet af den munk, som hele verden hvisker om. Hvad får hende til at overtale otte nonner til at flygte påskemorgen? Og hvordan er det at være gift med den store reformator? Musikken går fra gregoriansk Ave Maria og Luthers salmer over jazzimprovisationer og futuristisk lydmaleri.
Coproduktion mellem Måle Fortælleteater og Triofabula.

Udstillingen Teser: 25 danske samtidskunstnere går i dialog med reformationen. Temaet er porten i Wittenberg som symbol på en ny tid, hvor en eller flere af Martin Luthers 95 teser inddrages. Værkerne omfatter maleri, skulptur/installation, foto/video og papirarbejde. Udstillingen bliver vist fire steder i Danmark og i Wittenberg.
Arrangør: Ribe Kunstmuseum

Find alle arrangementerne i kalenderen.