Den2radio fortæller om musikken til reformationstidens salmer

Den2radio fortæller om musikken til reformationstidens salmer

Dato: 04-03-2017

Vi synger stadig i dag mange af de salmer, som blev indført ved reformationen. Men mange kender ikke historierne bag melodierne. De bliver nu fortalt i otte udsendelser af den2radio.

En væsentlig ændring ved reformationen var indførelsen af menighedens salmesang på modersmålet. Martin Luther digtede selv et antal salmer, men der skulle melodier til, som menigmand og kvinde kunne synge. De gregorianske, enstemmige sange uden fast rytme, som munke og kirkens kor sang i den katolske tid, skulle erstattes af melodier med fast rytme. Men hvor kom disse nye melodier fra? Nogle blev omarbejdet fra det gregorianske repertoire, nogle tog man fra folkelige verdslige sange, og atter andre blev komponeret af Luthers musikalske medarbejdere, og måske oveni købet af Luther selv.

Men hvor nyt var det med salmesang af menigheden i kirken? Der blev sunget – også på modersmålet – før reformationen. Men hvordan foregik det? Og det var ikke al latinsk gregoriansk sang, der blev taget ud af brug ved reformationen. Men hvordan levede det videre? Al dette kan man få svar på i de otte programmer, der får besøg af flere gæster, bl.a. hymnolog Peter Balslev-Clausen, dr.phil., professor emeritus Martin Schwarz Lausten samt organist og musikhistorier Henrik Palsmar. 

Den2radios serie Salmesang ved reformationen er tilrettelagt af Bodil Grue og Kirsten Rønn.

Hør serien Salmesang ved reformationen.