Den lange linie fra Luther til Trump og Twitter

Den lange linie fra Luther til Trump og Twitter

Dato: 12-11-2016

Deltagerne kom kort sagt vidt omkring, da den tyske Luther Stiftung lørdag havde henlagt sin virksomhedskonference "Luther, Marx und die Folgen" med uddeling af den årlige Luther Rose til Prinsens Palæ på Nationalmuseet i København. For første gang var det en dansker, der modtog hæderen med rosen, idet den blev givet til Niels Due Jensen fra Grundfos.

Inden deltagerne kom så langt havde et panel om eftermiddagen dog diskuteret de europæiske velfærdsstateres fremtid under overskriften "Lutheransk statssocialisme?" I panelet sad professor Svend Andersen fra Aarhus Universitet og professor Niels Kærgaard fra Københavns Universitet. Fra udenlandsk side deltog erhvervsjournalisten Heike Göbel fra Frankfurter Allgemeine Zeitung og Jakob Funk Kirkegaard Peterson Institute for International Economcis i Washington. Og selv om der er 500 år mellem Luthers 95 teser og det amerikanske præsidentvalg, så har rystelserne efter tirsdagens valg været så kraftige, at de også påvirkede debatten om Luthers betydning for de europæsiek velfærdsstaters fremtid.

Margrethe Vestager holdt aftenens festtale, og hun hæftede sig ved, at de 500 års forløb gør det vanskeligt at gøre datidens forudsætninger til afgørende for nutidens problemer. "Men jeg vil dog sige, at ideen om at helt basalt er vi alle lige og har lige meget ret til at være her er en forudsætning for europæisk civilisation og havde næppe udviklet sig helt, som vi lever med den uden Luther og reformationen."