Den nationale folkeoplysende indsats

Den landsdækkende folkeoplysende indsats varetages for en stor del af Folkeuniversitetet i Aarhus, der har udviklet seks formidlingsprojekter. Alle Folkeuniversitetes arrangementer kan findes i kalenderen.

Hvis du vil vide mere eller høre om muligheder for et samarbejde kontakt projektleder Anne Engedal aen@fuau.dk.

Historiske talkshows

Mød Martin Luther i skikkelse af skuespiller Bjarne Henriksen. Talkshowet sætter reformatoren i den varme stol til et interview af journalist Niels Krause-Kjær om alt det, der prægede hans tanker og liv. I anden akt lægges Luther tilbage i graven, og forskere indtager scenen med nye vinkler på temaerne. Med perspektiverende speak og dybdeborende interviews oprulles reformationen med både humor og seriøsitet. Dertil kommer musik og anden underholdning som viser Luthers samtid på en moderne måde. 
Oplev talkshowet i København, Sønderborg, Aarhus, Aalborg og Odense.  

Undervisningsmagasin

Til ungdomsuddannelserne er udarbejdet et magasin, som kan hjælpe lærere med at tilrettelægge forløb i dansk, historie, filosofi, samfundsfag m.m.. Materialet er udkommet til hele 2017’s 2.g-årgang. Materialet gør reformationens tanker håndgribelige ved at trække tråde til i dag, og emnerne er bl.a. "Det første sociale medie – bogtrykkerkunsten" og "Luther og Melanchton – Reformationstidens Lennon-McCartney".
Magasinet er udviklet i samarbejde med Danmarkshistorien.dk.

Samtalesaloner

I 2017 kan arbejdspladser, skoler og foreninger blive en del af et nationalt teseprojekt, når Folkeuniversitetet arrangerer samtalesaloner i hele landet. Eksperter giver jer indblik i de omvæltninger, Luthers teser satte gang i, og derefter faciliteres workshops, hvor I diskuterer, hvad I ville ændre, hvis I skulle reformere verden anno 2017. Tanken er at give Danmarks borgere mulighed for at bidrage til en gentænkning af vores samfund, liv og håb for fremtiden. Teserne indsamles løbende, og projektet afsluttes med en folkelig begivenhed, hvor de nye teser slås op på døre i hele landet på jubilæumsdagen 31. oktober 2017.

Forskerturne og artikler

Folk i hele landet skal have adgang til viden om reformationens virkningshistorie og indflydelse på det danske samfund og identitet. Derfor sender Folkeuniversitetet landets reformationseksperter på foredragsturné. Fra Skagen i nord til Ærø i syd vil Folkeuniversitetet i samarbejde med kulturhuse, biblioteker, højskoler og museer invitere befolkningen til foredrag om alt hvad man bør vide om Reformationen. Turneen understøttes af et oplysningsmateriale, som udarbejdes i samarbejde med førende forskere, er i et moderne format og sendes til 1/3 af alle danske hjem.

Forskershow: Reformationen Live

Oplev Reformationen i øjenhøjde når viden, kunst, performance og teater går op i en højere enhed til forskershowet ’Reformationen Live’. 
Reformationen og Luthers betydning for nutidens samfund er i festligt fokus, når universitetets forskere holder speedforedrag på de skrå brædder. Vi kører forskningen gennem teatrets magiske maskine, og drejer på de dramatiske håndtag. Foredrag mikses med indslag fra musikkens, sansernes og kunstens verden og udgør et sammenhængende show om Reformationen.