I hele Danmark er reformationen blevet sat på dagsordenen gennem mere end 1000 forskellige arrangementer, koncerter, udstillinger og udgivelser, som tilsammen belyser begivenheden og dens konsekvenser.
I kalenderen kan du se en oversigt over de afholdt arrangementer.

Kantategudstjeneste

  • Dato: 23-04-2017 - 23-04-2017
  • Tidspunkt: 16:00 - 17:00
  • Arrangør: Menighedsrådet ved Trinitatis Kirke
  • Sted: Trinitatis Kirke
    Kongensgade 39B7000 Fredericia
  • Kontaktperson: Jane Laut
  • E-mail: jlaut@mail.dk

Reformationsgudstjenesten er bygget op omkring Joh. Seb. Bachs påskekantate ”Christ lag in Todesbanden“. Bachs tekstforlæg er Luthers monumentale påskesalme „I dødens bånd vor Frelser lå”. Såvel tekst som melodi har den gregorianske latinske middelaldersekvens ”Victimæ pascali laudes” som inspirationsgrundlag. Den findes i Den Danske Salmebog som ”Lov og tak for påskens offer!”.

Selvom Bach er født mere end to hundrede år efter Martin Luther, så opfatter Bach den lutherske tro og lære som samtidig, og han prædiker i toner, hvad Luther talte med ord.

Salmens grundindhold er den ultimative modsætning. Liv og død. Gud og Djævel. Kristus og døden. Baroktiden, som Bach tilhørte, er dén periode der tydeligst og skarpest stiller modsætninger op mod hinanden. På dén måde tager musikkens form og udtryk teksten i hånden.

I gudstjenesten indgår salmer af Th. Kingo, som er Danmarks fornemme salmedigter i baroktiden, dog en generation før Bach.

Projektet er et samarbejde mellem organisterne N.E. Aggesen, Jane Laut og Niels-Anker Weldingh samt menighedsrådene ved Trinitatis og Middelfart Kirker.

Medvirkende:
Trinitatis Kirkes Pigekor
Projektkor fra Fyn
Niels Erik Aggesen, korindstudering og orgel
Jane Laut, korindstudering og continuo
Aarhus Strygerensemble
Søren K. Hansen, dirigent

Fotograf: Peter From