I hele Danmark er reformationen blevet sat på dagsordenen gennem mere end 1000 forskellige arrangementer, koncerter, udstillinger og udgivelser, som tilsammen belyser begivenheden og dens konsekvenser.
I kalenderen kan du se en oversigt over de afholdt arrangementer.

Dem, som Luther diskuterede med

  • Dato: 13-10-2017 - 13-10-2017
  • Tidspunkt: 19:00 - 20:30
  • Arrangør: Folke mødet
  • Sted: Quedens Café 1. sal
    Overdammen 106760 Ribe
  • Kontaktperson: Sara M. Jensen
  • E-mail: smj@km.dk

Med udgangspunkt i den hellige skrift, afviste reformatorerne helgendyrkelse, gerningsfromhed og brug af religiøse objekter, og redefinerede den almindelige dagligdags fromhed. Men hvordan aftegnede de teologiske debatter sig i den materielle kultur? Reformationens kritik af middelalderens fromhed førte ikke til komplet udradering af middelalderlige billeder, genstande eller bønnebøger. 

Efter reformationen var der derfor stadig middelalderlige kalkmalerier og altertavler i kirkerne – inklusiv billeder af helgener – og de senmiddelalderlige bønnebøger forblev i brug. Dette foredrag vil vise eksempler på hvordan den tidlige Lutherske kultur genbrugte og tilpassede den middelalderlige kultur og fromhed. 

Velkomst ved Therese Bering Solten 

Oplægsholder Laura Kathrine Skinnebach 

Jeg er post.doc. i kunsthistorie ved Aarhus Universitet. Jeg har arbejdet med religiøsitet i 1400- og 1500-tallet med særligt fokus på hvordan billeder, bønnebøger, fromme genstande og kropslige bevægelser indgik i religiøs praksis. For tiden arbejder jeg med tidlig Luthersk fromhed i Danmark.

Yderligere information: Salon